FRMWDC’26

Gjërat nuk ndryshojnë. Ne i ndryshojmë ato. Demokracia jeton nga fakti që ne e formojmë atë.

Mosbindje civile
Mosbindje civile. Foto: Büro Schramm für Gestaltung.

A nuk shkon diçka me demokracinë tonë?

Offenbach-Kaiserlei
Offenbach-Kaiserlei. Një jo vend ku bashkohen dy qytete. Foto: Büro Schramm für Gestaltung.

Demokracia është forma jonë e qeverisjes. Dhe kjo është mënyra jonë e jetesës. Jemi mësuar të themi mendimet tona, të veprojmë në mënyrë të pavarur dhe të formësojmë jetën tonë. Demokracia është shumë më tepër sesa thjesht votim. Ajo zhvillohet në jetën e përditshme - kudo ku njerëzit jetojnë së bashku. Por bota jonë është në rrëmujë. Forcat antidemokratike janë në rritje, interesat ekonomike kanë prioritet mbi të mirën e përbashkët dhe çështjet e rëndësishme të kohës sonë janë lënë pa u bërë. Gjetja e zgjidhjeve për këtë është tani sfida më e madhe për demokracinë. Dhe kështu për të gjithë ne.

Lajm i keq për të gjithë jovotuesit: Demokracia nuk mund të shmanget.

Second Nature
Forumi NODE20 për Art Dixhital - Natyra e Dytë. Foto: Eda Temucin.

Çfarë mund të bëjë dizajni?

Dizajni - Shumë njerëz mendojnë për modën, mobilet e gjërat e bukura, por dizajni thjesht estetik, zbukurimi, është vetëm një pjesë e vogël e asaj që ai mund të arrijë. Përkundrazi, dizajni karakterizohet nga fryma e pyetjes së kushteve, të menduarit për të ardhmen dhe ndryshimit të gjërave. Dhe, ne kemi nevojë për të gjitha këto tani më shumë se kurrë. Dizajni mund të kontribuojë në shumë çështje sociale, si p.sh. duke projektuar produkte të ripërdorshme dhe zgjidhje për kursimin e burimeve, por edhe përmes projektimit të proceseve demokratike që e forcojnë bashkimin tonë. Në fund të fundit, dizajni nuk është asgjë më pak se përmirësimi i jetës sonë.

Ladies, Wine & Design Frankfurt
Ladies, Wine & Design Frankfurt, 2018. Photo: Eda Temucin.
Demonstruesi në demonstratën e Seebrücke
Demonstruesi në demonstratën e Seebrücke, Frankfurt, 2019. Foto: Eda Temucin.

Dhe çfarë lidhje ka kjo me mua?

Urban spaces
Urban spaces. Photo: Büro Schramm für Gestaltung.

Demokracia nuk mund të merret si e mirëqenë. Ai lulëzon me përfshirjen e shoqërisë, me pjesëmarrjen, me pjesëmarrjen. Por kjo do të thotë gjithashtu se demokracia funksionon vetëm nëse shumë njerëz marrin pjesë dhe bëhen aktivë. Dhe kjo është pikërisht ajo që ne duam të bëjmë thirrje. Ne duam të fillojmë një lëvizje! Një lëvizje në të cilën ne marrim pjesë në demokraci duke i mbajtur sytë hapur ndaj problemeve të kohës sonë. Në të cilën ne formojmë bashkëjetesën tonë, grindavec dhe krijues. Në të cilën ne jemi projektuesit e demokracisë sonë.

Demokracia zhvillohet në pragun e derës. Në qebaptore, në parukeri, në stadium futbolli. Dhe ndonjëherë në politikë.

Barka me qebap Meral
Barka me qebap Meral në Schaumainkai, Frankfurt. Foto: Ben Kuhlmann.

Le të krijojmë një bashkim të ri.

Janë shumë gjëra që përfundimisht nuk na nevojitet për një jetë më të mirë. Kështu, dizajnimi i vazhdueshëm i produkteve të reja nuk na afron më shumë. Në vend të kësaj, ne duam të krijojmë hapësira dhe të dizajnojmë vende ku mund të takohen njerëz të ndryshëm. Atë e quajmë atmosferë, demokracia nuk jeton vetëm në parlamente e universitete, por edhe në bashkëjetesën tonë të përditshme, sepse sa më shumë që takohemi, të shkëmbejmë ide dhe ta lëmë njëri-tjetrin të marrë pjesë në jetën tonë, aq më e lehtë do të jetë të krijojmë një pamje të përbashkët të një bote në të cilën ia vlen të jetohet. Projektimi i situatave të tilla tani duhet të jetë detyrë e projektimit.

Kultura e kioskës në rajonin Rhine-Main
Banaku si vendtakim: Kultura e kioskës në rajonin Rhine-Main. Foto: Ben Kuhlmann.

Nëse duam të jetojmë në një të ardhme më të mirë, së pari duhet të kemi një pamje të saj.

Hacks për të rinjtë!
Hacks për të rinjtë! 2019. Foto: Eda Temucin.

Zgjidhjet e mira kanë nevojë për probleme të mira.

"Gjithçka duhet të përmirësohet disi." Për shkak se ne merremi kaq shumë me problemet e së tashmes, shpesh nuk kemi asnjë ide të saktë për të ardhmen që duam. Është e rëndësishme të keni në mendje një qëllim për të cilin mund të punoni. Kjo është arsyeja pse ne duhet të fillojmë të zhvillojmë vizione dhe utopi me mjetet e projektimit, në të gjitha fushat e rëndësishme të bashkëjetesës: strehim, lëvizshmëri, shëndetësi, klimë, arsim, media, energji apo konsum. Vetëm kur kemi imazhe pozitive të së ardhmes në kokën tonë, mund t'i qasemi me besim dhe energji.

Revistë mujore
Frankfurt i Ri. Revistë mujore për pyetjet e dizajnit metropolitane. Numri i parë, 1926. Foto: public domain
Connect to Inspire Breakfast
Ladies, Wine & Design Frankfurt, Connect to Inspire Breakfast, 2019. Foto: Eda Temucin.

Fillon pikërisht këtu.

Frankfurt Kitchen
Margarete Schütte-Lihotzky, Kuzhina Frankfurt në shfaqjen speciale "Banesa e re dhe dizajni i saj i brendshëm" gjatë Panairit të Pranverës 1927. Foto: Hermann Collischonn. Koleksioni dhe Arkivi i Arteve, Universiteti i Arteve të Aplikuara në Vjenë.

Askush nuk thotë se detyrat që kemi përpara janë të lehta. Jemi në një transformim gjithëpërfshirës në të cilin duhet të mësojmë të ndalojmë së bëri të gjitha gjërat që kanë pasoja negative për njerëzimin global dhe për brezat e ardhshëm. Nuk ka nevojë për reforma, ka nevojë për revolucion. Zona e Frankfurtit RheinMain ka shërbyer shpesh si një model për transformime të tilla gjithëpërfshirëse shoqërore. Nga shpikja e teknologjisë së printimit nga Johannes Gutenberg nga Mainz, lëvizja e reformës së Art Nouveau në Darmstadt dhe Deutscher Werkbund te "Frankfurt i ri", rajoni ka qenë gjithmonë pikënisja për lëvizjet krijuese dhe trazirat shoqërore.

Bashkëjetesa jonë kërkon dizajn sepse demokracia nuk është e vetëkuptueshme dhe asnjëherë e vetëshpjegueshme.

Me »Dizajn për demokraci, atmosfera për një jetë më të mirë”, qyteti i Frankfurtit am Main dhe rajoni RheinMain po aplikojnë për titullin “Kryeqyteti Botëror i Dizajnit” në vitin 2026

Wdo logo

Me qendër në Montreal, Kanada, “World Design Organization™️ është një organizatë joqeveritare me mbi 170 anëtarë në mbi 40 vende. Që nga viti 1957, atëherë ende nën emrin Këshilli Ndërkombëtar i Shoqërive të Dizajnit Industrial, ka promovuar dizajnin që përmbush në mënyrë efektive nevojat dhe kërkesat e njerëzve. Me titullin “World Design Capital”, ai nderon qytetet çdo vit për përdorimin efektiv të dizajnit për të promovuar zhvillimin kulturor, ekonomik, social dhe ekologjik. Një program gjatë gjithë vitit fillon me titullin, në të cilin tregohet puna më e mirë në zhvillimin urban të udhëhequr nga dizajni.

Mitwirken Stadt Frankfurt

Aplikimi mbështetet nga Qyteti i Frankfurtit nën drejtimin e Departamentit të Kulturës dhe Shkencës në bashkëpunim me qytetet, rrethet dhe bashkitë e rajonit të Frankfurt RheinMain dhe shtetin e Hesse, mbështetur nga “Kulturfonds Frankfurt RheinMain” dhe me iniciativën e “Werkbundakademie Darmstadt e.V”. Qëllimi ynë është të punojmë me qytetarë, studentët, profesionistët krijues, shkencëtarët, arkitektët dhe projektuesit për t’i çuar përpara idetë e dizajnit për zhvillimet sociale, urbane dhe kulturore dhe, në këtë mënyrë ne do të arrijmë që ta forcojmë dizajnin e qëndrueshëm të rajonit tonë.

Ndryshimi i vërtetë nuk ka nevojë për dikë që të udhëheqë rrugën. Është shumë më e rëndësishme që të gjithë të lëvizin.

Nata e Distriktit të Stacionit 2018
Nata e Distriktit të Stacionit 2018. Foto: Büro Schramm für Gestaltung.

Dizajni për Demokraci është në lëvizje

Ne nuk po aplikojmë për këtë titull për t'u stolisur me të. Përkundrazi, ne duam ta marrim aplikacionin si një mundësi për të organizuar lëvizjen tonë për një kulturë demokratike lirie dhe një jetë më të mirë. Nëpërmjet tyre ne duam të bashkojmë njerëzit dhe të ndajmë optimizmin tonë për të krijuar një jetë më të mirë - jo vetëm për veten tonë, por edhe për brezat e ardhshëm.

Speakers Corner
Këndi i folësve përballë kishës së Shën Palit në furgonin e demokracisë së nismës "mehr als wählen", 2020. Foto: mehr als wählen.

Deri në vitin 2026 ne ende duam të lëvizim shumë. Ja çfarë po ndodh tani.

Entschuldigung.

We're sorry.

Die Seite kann nicht dargestellt werden.

The page cannot be displayed.

Bitte aktualisieren Sie Ihren Browser.

Please update your browser.